Open

برای دریافت خبرنامه آدرس ایمیل خود را وارد کرده و ثبت نمایید :

     






قندهای مصنوعی

ساخارين اولين قند مصنوعي بود كه به طور تصادفي توسط شيميداني به نام فالبرگ، هنگامي كه وي روي يك ماده نگهدارنده غذايي جديد كار مي كرد، كشف شد. طي جنگ جهاني دوم به دليل كوپني شدن شكر ميزان مصرف ساخارين افزايش پيدا كرد و تا سال ۱۹۱۷ ساخارين در آمريكا و بعد از آن در اروپا نيز استفاده شد. در سال ۱۹۶۰ نتايج تحقيقات نشان داد كه ساخارين در موش سبب ايجاد سرطان مي شود. نتايج تحقيقات بعدي تاييد كننده افزايش بروز سرطان مثانه در موش ها بود و پس از آن FDA مصرف آن را محدود كرد و در سال ۱۹۷۷ مصرف آن در كانادا نيز ممنوع شد. ولي نتايج تحقيقات بعدي ايجاد سرطان در انسان را به اثبات نرساند. ساخارين ۳۰۰ برابر شيرين تر از شكر بوده و برخلاف شكر كالري كمي داشته و سبب افزايش قند خون نمي شود. توليد ساخارين آسان بوده، در مقابل حرارت پايدار است. ولي بزرگترين عيب آن، نقشش در ايجاد سرطان مثانه در موش است.
    • آسپارتام
    دومين قند مصنوعي بود كه در سال ۱۹۶۵ توسط شيميداني به نام جيمز شالتر كشف شد. مصرف آسپارتام در سال ۱۹۸۱ توسط FDA تاييد و پس از آن در سال ۱۹۹۶ در كليه نوشابه ها و غذاهايي مانند شربت ها، سس، سالاد و بعضي از تنقلات استفاده شد.آسپارتام ۱۸۰ تا ۲۰۰ برابر شيرين تر از شكر بوده و توليد آن آسان است. ولي در برابر حرارت پايدار نبوده و در اثر حرارت ديدن، خاصيت شيريني خود را از دست مي دهد. آسپارتام در مقادير زياد در موش تومور مغزي ايجاد مي كند، ولي در ليست كارسينوژن هاي انساني قرار ندارد. مصرف مقادير متوسط آسپارتام در دوران بارداري ايمن است.
    با اين حال آسپارتام داراي عوارض بسيار زيادي است كه مصرف آن را محدود مي نمايد از جمله: حملات پانيك كه يك عارضه شايع ناشي از مسموميت با اين قند است، تشنج، صرع، گيجي، ميگرن، سردرد شديد، از دست دادن حافظه، اختلالات تكلم به صورت تكلم بريده بريده، بي حسي انتهاها، خستگي مزمن، بي خوابي، تحريك پذيري، فوبيا (ترس مرضي)، تغييرات تشخيصي واضح، تاكيكاردي، واكنش هاي آسمي، درد قفسه سينه، افزايش فشارخون، تهوع و استفراغ، اسهال، دردهاي شكم، بلع دردناك، خارش، كهير و ساير واكنش هاي آلرژيك، افزايش يا كاهش قند خون، اختلالات قاعدگي، اختلالات جنسي، كاهش ميل جنسي در مردان، سوزش ادرار، افزايش تشنگي، افزايش وزن، ادم، نازك شدن موها، ريزش مو، درد مفاصل، تومور مغزي تاييد شده در حيوانات و مرگ.مصرف آسپارتام بيماري هاي زير را تشديد كرده يا علائم آنها را تقليد مي كند: فيبروميالژي، آرتريت، اسكلروز مولتيپل، پاركينسون، لوپوس اريتماتو، حساسيت به مواد شيميايي، ديابت و مشكلات ناشي از آن، آلزايمر، نقص هاي هنگام تولد، سندرم خستگي مزمن، لنفوم، بيماري لايم، بيماري اختلال در توجه، بيماري هاي پانيك، افسردگي و ساير بيماري هاي رواني.
    •آسه سولفام پتاسيم
    سومين قند مصنوعي كه در سال ۱۹۶۷ كشف شد آسه سولفام پتاسيم بود. مصرف آن در سال ۱۹۹۲ در آدامس و خشكبار و در سال ۱۹۹۸ در مايعات توسط FDA تاييد شد. آسه سولفام ماده بي ضرري بوده و در حرارت بالا تخريب نمي شود. عمر نيمه طولاني حدود ۳ تا ۴ سال دارد و تاكنون گزارشي از بروز كانسر به هنگام مصرف آن داده نشده است. يكي ديگر از مشكلات مصرف آسپارتام، توليد فنيل آلانين است. در افراد طبيعي فنيل آلانين به اسيدآمينه تيروزين و تيروزين نيز به نوبه خود به ناقل عصبي ال دوپا بدل مي شود. ولي در افراد مبتلا به فنيل كتون اوريا (PKU) به دليل نقص آنزيمي، فنيل آلانين به تيروزين تبديل نشده و اين اسيدآمينه در بافت عصبي تجمع يافته و سبب عقب ماندگي ذهني مي شود. در نتيجه مصرف تمام تركيبات حاوي آسپارتام در بيماران مبتلا بهPKU ممنوع است. همچنين زنان باردار به دليل امكان ابتلاي جنين بهPKU بايد از مصرف آسپارتام پرهيز نمايند. ساير قندهاي مصنوعي كه بعضي توسط FDA تاييد شده يا به زودي تاييد مي شوند، به قرار زيرند:Alitame تحت بررسي FDA بوده، ۲۰۰۰ برابر شيرين تر از شكر و در مقابل حرارت مقاوم است و در محصولاتي كه پخته يا تنوري مي شوند مورد استفاده است. خاصيت سرطان زايي نداشته و اثرات سمي قابل ملاحظه اي ندارد. سيكلامات در سال ۱۹۳۷ كشف شد. ۳۰ بار شيرين تر از شكر بوده و در مقابل حرارت مقاوم است. Neotame، در حال حاضر تحت بررسي FDA بوده، ۵۰۰۰ برابر شيرين تر از شكر است و از آسپارتام ساخته مي شود. در مقابل حرارت پايدار بوده و چون از مشتقات آسپارتام است، حاوي مقداري فنيل آلانين است. ساكارولوز، ۶۰۰ برابر شيرين تر از شكر است و از طريق كلرينه كردن ساكاروز (شكر) ايجاد مي شود. ساكارولوز در سال ۱۹۶۷ كشف شد. كانادا اولين كشوري بود كه مصرف آن را در سال ۱۹۹۱ تاييد كرد. در سال ،۱۹۹۸ FDA مصرف آن در بسياري از محصولات غذايي را تاييد كرد. مصرف اين قند در ديابت، سبب افزايشHbA1c در درازمدت مي شود.در انتها لازم به ذكر است كه در ايجاد اثرات سمي دو مورد مهم است: ميزان دوز مصرفي و تماس مزمن و طولاني. به طوري كه مصرف مزمن دوز كم يك ماده سمي مضر ممكن است سبب بروز اثرات مضر در طولاني مدت شود.